Vergelende tanden: wat je eet kan alles veranderen

Een stralende glimlach hangt niet alleen af ​​van je tandenborstel. Dieet speelt een cruciale rol in het uiterlijk en de gezondheid van uw tanden. Voor meer informatie hebben we advies ingewonnen bij Clotilde Austoni, kaakchirurg in San Raffaele in Milaan. Tussen te vermijden voedingsmiddelen, praktische tips en eenvoudige reflexen, dit is wat u moet weten.

Voedingsmiddelen kunnen de tanden niet op natuurlijke wijze witter maken

Laten we eerst de zaken op een rijtje zetten: Geen enkel voedsel kan tanden daadwerkelijk witter maken. Ondanks wat je op internet kunt lezen, kan geen enkele natuurlijke substantie de in het glazuur ingebedde pigmenten verwijderen. De enige effectieve methode blijft professioneel bleken, onder medisch toezicht.

Voedingsmiddelen die je tanden geel maken (door verkleuring)

Van bepaalde categorieën voedingsmiddelen is bekend dat ze het email kleuren. De tandarts adviseert om aandacht te besteden aan:

  • 🍓 Rode vruchten (aardbeien, bosbessen, bramen)
  • 🌿 Spinazie en andere donkere groenten
  • 🍷 Rode wijn
  • Thee, kruidenthee, koffie : de tannines die ze bevatten, verkleuren het glazuur permanent
  • 🍬 Drop : vooral in stokken

Deze voedingsmiddelen beschadigen de tanden niet noodzakelijkerwijs, maar ze verkleuren ze na verloop van tijd wel zichtbaar. Zoals Dr. Austoni opmerkt: “Let op de binnenkant van theekopjes, zelfs als ze gewassen zijn, blijven ze vlekken…”

Voedingsmiddelen die het glazuur aantasten (en de tanden geler maken)

Andere voedingsmiddelen glazuur poreuzer maken of eroderen, waardoor het dentine (meer geel) eronder zichtbaar wordt:

  • 🥤 Zoete drankjes, frisdranken, energiedrankjes
  • 🍊 Citrusvruchten (citroen, sinaasappel), tomaten, azijn
  • 🍰 Voedingsmiddelen met veel suikers (crackers, koekjes) die orale zuurgraad veroorzaken

De zuurgraad verzwakt het tandglazuur en bevordert vergeling... en gaatjes.

Hoe kun je de effecten van deze voedingsmiddelen beperken?

Gelukkig zijn er eenvoudige acties om je glimlach te beschermen:

  • 🚰 Spoel uw mond met water na het nuttigen van pigmentrijke of zure voedingsmiddelen
  • 🪥 Poets je tanden 30 minuten na de maaltijd (niet onmiddellijk na de zuurgraad)
  • 🍎 Geef de voorkeur aan ‘reinigende’ voedingsmiddelen zoals appels, sla, noten of zuivelproducten

Deze stimuleren de speekselvloed, wat helpt de mond “zelfreinigend” te maken en de stagnatie van voedselresten te beperken.

En voor de kinderen? Pas op voor slechte gewoonten

Vooral kinderen worden blootgesteld aan gaatjes, niet alleen door snoep, maar ook door veelvuldig tussendoortjes. Austoni specificeert: “Als een kind vaak iets in zijn mond heeft zonder zijn tanden te poetsen, is de zuurgraad constant. »

Een uitgebalanceerd dieet, de sleutel tot een gezonde mond

Ten slotte blijft een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet de beste strategie om de tanden gezond, wit en sterk te houden. Elke leeftijd van het leven heeft baat bij een dieetaanpak die is aangepast om het glazuur te versterken, ontstekingen te verminderen en een glimlach in topvorm te houden.

Eet beter om beter te lachen

Het bleken van je tanden begint op het bord. Zelfs als geen enkel voedsel een wondermiddel is, is het vermijden van bepaalde producten en de voorkeur geven aan producten die het glazuur beschermen een essentiële stap. Neem deze gewoonten nu over om natuurlijk een stralendere glimlach te krijgen.

👉 Bron : Lees het originele artikel over La Cucina Italiana