Ga naar de inhoud
Timballo des Abruzzes servi sur une assiette blanche — plat traditionnel de Teramo à base de fines crêpes appelées scrippelle, garni de ragù, mozzarella, œufs durs et parmesan, doré au four et présenté sur une table élégante avec un verre d’eau.

GROOTMOEDER EMILIA’S TIMBALLO: ZO GOED DAT JE HET KON PROEVEN

A familie recept, te lekker om geheim te blijven. Ontdek de zijne drie varianten en bereid dit iconische gerecht uit de Abruzzen thuis met dit gedetailleerde recept.

Een Teramo-specialiteit vol herinneringen

Toen ik een kind was, aten alle kinderen op schoolreisjes een broodje… Ik had de timballo van mijn grootmoeder Emilia. Dit traditionele gerecht teramano lijkt op het eerste gezicht op een lasagne, maar het onderscheidt zich door het gebruik van scrippella — dunne pannenkoeken — in plaats van vellen deeg.

In tegenstelling tot lasagne bevat het geen bechamelsaus. In plaats van ragù klassiek, sommige gezinnen voegen kleine gehaktballetjes toe, genaamd pallottine.

Elk huishouden heeft zijn versie, soms met een geheim ingrediënt dat nooit is onthuld. Hier is die van mijn grootmoeder, bewezen en onfeilbaar.

Het timballo-recept van oma Emilia

Dit recept vergezelde mijn hele jeugd. Mijn grootmoeder maakte het klaar met ragù, gehaktballetjes of zelfs een variatie ermee groenten. Laten we beginnen met de klassieke versie.

Ingrediënten

Voor de scrippelle (dunne pannenkoekjes)

  • 3 eieren
  • 600 ml water
  • 370 g bloem type 00
  • 8 g zout
  • Extra vergine olijfolie

Voor de vulling

  • 500 g gemengde gehaktragù
  • 300 gram mozarella
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 hardgekookte eieren
  • 50 g boter

Voorbereiding

Klop in een slakom de eieren los met het zout, voeg beetje bij beetje het water toe en vervolgens de bloem, en klop tot je een vloeibaar deeg zonder klontjes verkrijgt. Verhit een pan met antiaanbaklaag, doe wat olie in de olie en giet een pollepel beslag om elk stuk te koken scrippella ongeveer anderhalve minuut per kant.

Zodra de pannenkoeken klaar zijn, bereid je de ragù. Vet een ovenschaal in, bekleed deze met scrippelle (laat de randen overhangen) en wissel de lagen af: scrippelle, ragù, mozzarella, gesneden hardgekookte eieren, Parmezaanse kaas. Vouw de randen om, bedek met scrippelle, bestrijk met gesmolten boter en bak op 180°C gedurende 40 minuten, tot het oppervlak goudbruin is.

Variatie: timbalo met kleine gehaktballetjes

In Teramo, de sugo con le pallottine (mini-gehaktbalsaus) is een instituut waar vaak voor wordt gebruikt spaghetti alla chitarra. Maar het versterkt ook de timballo. Hier ziet u hoe u het kunt bereiden.

Ingrediënten voor de dumplings

  • 300 g rundergehakt
  • Een snufje nootmuskaat
  • Zout en olijfolie

Voorbereiding

Meng het vlees met de nootmuskaat en het zout en vorm er balletjes van (ter grootte van een erwt). Bak ze in olijfolie of laat ze direct in de pan sudderen tomatenpasta. Gebruik dit dan sugo in plaats van ragù in het vorige recept.

Originele bron: La Cucina Italiana – Il timballo di nonna Emilia: così buono da gevulde de merenda

Vorig artikel POMPOENTAART: HET GOURMET RECEPT DAT IEDEREEN PLEZIERT
Volgende artikelen PIEMONTE BAGNA CAUDA: AUTHENTIEK EN TRADITIONEEL RECEPT UIT PIEMONTE

Laat een reactie achter

* Verplichte velden