Traditionele zoetigheden om Pasen op Sicilië te vieren

Op Sicilië zorgen religieuze festivals vaak voor de heerlijkste banketbakkerstradities. De paasperiode is daarop geen uitzondering en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan typische desserts die de geschiedenis, het geloof en de creativiteit van elk dorp op het eiland vertellen. Van majestueuze cassata tot gebakken cassatelle, inclusief mals lamsvlees in amandelspijs of de beroemde ‘mpanatigghi, hier is een selectie van beroemdste dolci pasquali siciliani.

Siciliaanse cassata

Siciliaanse cassata van Pasticceria Costa in Palermo

Onbetwist symbool van de paasmaaltijd, de cassata is een meesterwerk van amandelpasta, zoete ricotta en gekonfijt fruit. Uitgevonden in de 19e eeuw door de banketbakker Salvatore Gulì in Palermo, was het ooit gereserveerd voor de aristocratie. Tegenwoordig is het aanwezig op alle paastafels. Om het te proeven, ga naar de beroemde Pasticceria Costa in Palermo of op het terras van het restaurant Villa Igiea.

Cassata al forno

Cassata al forno van Giovanna Musumeci

Oudere en meer rustieke versie, de cassata al forno is een zandkoektaart met daarop ricotta, chocolade en gekonfijt fruit. Oorspronkelijk bereid door karmelietennonnen, roept het met zijn ronde vorm de paaszon op. Te proeven bij Giovanna Musumeci in Randazzo, aan de voet van de Etna.

Agnellino Pasquale

Paaslamsvlees in amandelpasta van Segreti del Chiostro

L'paaslam is een eetbaar beeldje van amandelspijs, symbool van het offer van Christus. Het varieert afhankelijk van de regio: in Erice is het gevuld met citroen; in Agrigento, met pistache. In Palermo, de “pecorella” van het laboratorium Ik Segreti del Chiostro is een ambachtelijke referentie.

Pupi con l'uovo (of cuddura)

Pupi con l’uovo versierd met gekookte eieren en gekleurde suiker

Vóór chocolade-eieren boden we aan pupi con l'uovo : kleine zandkoekkarakters rond een hardgekookt ei. Deze snoepjes worden, afhankelijk van de stad, cuddura, campanaru of cicìu genoemd en worden nog steeds thuis bereid. Te ontdekken op de Capo de Palermo-markt op De Angeliche Dolci al Volo, of tijdens een bijzondere workshop in Taormina met chef-kok Agostino D’Angelo.

Cassatelle trapanesi

Cassatelle trapanesi friet met zoete ricotta

DE trapani cassatelle zijn gefrituurde ravioli gegarneerd met zoete ricotta. Om heel warm van te genieten in lokale gebakjes zoals De Sorgente in Castellammare del Golfo of op Maria Grammatico aan Erice, erfgenaam van kloostertradities.

Cassatelle van Agira

Agira cassatelle gevuld met cacao en amandelen

Enna’s specialiteit, cassatella uit Agira bevat een zachte vulling van cacao, amandelen, kikkererwten, citroen en kaneel, gekookt boven een houtvuur. Op afstand te bedienen via De Bottega delle Cassatelle, bewaarder van het originele recept.

Tronchetto messinees

Chocolade Messinese tronchetto, versierd met bloemen en een lammetje in deeg

In Messina genieten we van de knuppel, gianduia-biscuitbroodje versierd met Martorana-vruchten en een klein lammetje. Deze rijke en decoratieve taart is alleen verkrijgbaar op de dagen voorafgaand aan Pasen. Adres naar keuze: Ik Dolci – Freni.

‘Mpanatigghi van Modica

Doosje ‘mpanatigghi Bonajuto in Modica

Een intrigerend halvemaanvormig koekje, de ‘mpanatigghiu combineert amandelen, chocolade… en gehakt! Geboren in de kloosters van Modica, blijft het een must in de stad. Om van te genieten Bonajuto, de oudste chocoladefabriek van Sicilië.

Marsala Colomba

Paascolomba met amandelen en schillen van citrusvruchten

Eindelijk hebben Siciliaanse gebakjes zich de Colombia klassiek Pasen door de integratie van lokale producten: amandelen, halfgekonfijte citrusvruchten en natuurlijk zuurdesem. Verfijnd voorbeeld: dat van de chef-kok Emanuele Russo van De Lumie in Marsala, jaarlijks vóór 10 april online te bestellen.

Een zoet Pasen in de kleuren van Sicilië

Elk Siciliaans paasdessert vertelt een verhaal over familie, geloof en land. Van dit zoete erfgoed wordt net zo genoten met de smaakpapillen als met het hart. Waarom nodigt u voor uw volgende paastafel niet een stukje Sicilië uit?

👉 Bron : Lees het originele artikel over La Cucina Italiana