Ga naar de inhoud
Part de tiramisù crémeux saupoudré de cacao sur une assiette, illustrant un dessert traditionnel italien

DE SMAKELIJKSTE TIRAMISÙ TER WERELD: KAMPIOENEN EN RECEPTEN UIT DE WERELDBEKER 2025

Rechtstreeks uit Treviso zijn hier de bekroonde recepten van de Tiramisù World Cup 2025: de twee kampioenen en de prijs uitgereikt door La Cucina Italiana. Ook vind je er interviews met getalenteerde amateurkoks.

De lekkerste tiramisù ter wereld: bekroonde recepten van het WK Tiramisù 2025

De lekkerste tiramisù ter wereld spreekt dit jaar Venetiaans: de 9e editie van de Tiramisù World Cup (categorie originele recepten) werd gewonnen door Barbara Tosato, uit Mestre (Venetië). Wat de creatieve versie betreft, deze blijft dankzij ook in Veneto Daniela De Biasio, uit Farra di Soligo (Treviso). De speciale prijs van La Cucina Italiana keert terug naar Paolo Silvegni, uit Rimini, wiens werk opviel door zijn gevoel voor verhoudingen en de perfecte dosering van kruiden in de room en op het oppervlak van de tiramisù.

TWC 2025: een bevestigd succes

De editie van dit jaar, georganiseerd onder de feesttent op Piazza Borsa in Treviso, bracht een bijzondere energie met zich mee. Volgens organisator Francesco Redi was de internationale sfeer van delen en vriendschap – op zo’n moeilijk historisch moment – ​​een echte injectie van optimisme. Brazilianen, Ieren, Pakistanen, Duitsers, Amerikanen en veel Italianen streden met passie tijdens de selecties, terwijl ze elkaar aan het einde van de evenementen feliciteerden. Dit klimaat van gezelligheid, welkom en creativiteit was een extra troef bij het vieren van de koning van de Italiaanse desserts.

Barbara Tosato: Originele Receptkampioen

De winnende tiramisù in de originele categorie is van Barbara Tosato, radiotherapietechnicus in het Dell'Angelo-ziekenhuis in Mestre. "Ik ben erg emotioneel: ik hoopte te winnen, maar ik geloofde het niet. Ik wist dat ik tijdens de proef goed had gewerkt zonder fouten te maken, maar de smaak hangt af van de jury", vertrouwt ze toe. Zijn passie voor tiramisù werd geboren dankzij collega's die hem vertelden over Tiramisù-dag en het wereldkampioenschap. Nadat ze vorig jaar op de wachtlijst stond, heeft ze zich onmiddellijk opnieuw geregistreerd en haar mascarponedecoratie geperfectioneerd, waarbij ze speelde met de dichtheid van de crème om een ​​elegante vlecht te verkrijgen.

Recept voor splash tiramisù (originele categorie)

Ingrediënten: 6 tot 8 lepels koekjes, 250 g mascarpone, 42 g eigeel, 30 g witte suiker, 100% Arabica koffie, bittere cacao.

Voorbereiding: Klop de suiker en de dooiers ongeveer een minuut zachtjes, voeg dan de mascarpone toe en klop tot je een consistente crème verkrijgt die geschikt is voor de spuitzak. Zet de koffie klaar en laat afkoelen. Doop de hele koekjes aan elke kant en laat ze rusten. Meng twee theelepels bittere cacao met een beetje water om een ​​gladde, dikke crème te creëren, plaats vervolgens een lepel op het bord en besprenkel deze lichtjes met een andere lepel voor een decoratief effect. Schik een cirkel op het versierde bord, leg een eerste laag geweekte koekjes, verdeel de mascarponecrème, leg er een tweede laag koekjes op en eindig met een laatste laag room. Maak het oppervlak glad en voer, indien gewenst, een mandenvlecht uit zoals in de 18e eeuw. Bestrooi lichtjes met bittere cacao om de reliëfs te accentueren.

Daniela De Biasio: kampioen creatieve recepten

In de creatieve categorie verbaasde Daniela De Biasio de jury met een tiramisù genaamd “Il Gosolone”. Ze legt uit dat ze opzettelijk een pittige noot heeft toegevoegd “om het gehemelte te reinigen en je te laten verlangen naar meer.” De grootste moeilijkheid lag in het maken van de kroon van koekjes, die aan één kant ondergedompeld was om rechtop te blijven staan. De delicate stap is het verwijderen van de ring die het geheel bij elkaar houdt.

Recept voor tiramisù “Il Gosolone” (categorie creatieve)

Ingrediënten: 13 Vicenzovo-lepelkoekjes, 250 g mascarpone, 50 g eierdooiers, 3 kopjes 100% Arabica koffie, 100 g abrikozencompote, 90 g karamelroom met gezouten boter, 50 g poedersuiker, bittere cacao. Voor de stencildecoratie: 10 g cacao.

Voorbereiding: snijd de koekjes bedoeld voor de kroon op tweederde van de hoogte van de cirkel. Doop ze alleen lichtjes aan de zoete kant zodat ze rechtop staan ​​en plaats ze tegen de binnenrand van de cirkel. Gebruik de geweekte koekjesresten voor de bodem en bestrooi met cacao. Klop de room op door de dooiers en de suiker met een garde te kloppen en voeg vervolgens de mascarpone toe. Smeer een laag abrikozencompote, vervolgens een laag karamelcrème en vervolgens een laag mascarponecrème. Voeg de resterende geweekte koekjes toe en bestrooi met cacao. Bestrijk met mascarponecrème, strijk het glad, teken decoratieve lijnen afwisselend compote en karamel en teken vervolgens een patroon met een tandenstoker. Maak een pasta voor het stencil door de cacao, poedersuiker en een beetje koffie te mengen. Versier door een kroon in de zak te vormen en bestrooi met cacao. Verwijder vervolgens het sjabloon en de cirkel.

Paolo Silvegni: de pittige tiramisù van de La Cucina Italiana-prijs

De speciale prijs bij La Cucina Italiana ging naar Paolo Silvegni, uit Rimini, voor zijn pittige tiramisù. Gepassioneerd door koken, werkt hij als mechanisch monteur en thuiskok. Hij onderzoekt graag nieuwe technieken en ingrediënten, zoals de tonkaboon, en heeft negen edities aan de wedstrijd deelgenomen.

Pittig tiramisù recept (speciale prijs)

Ingrediënten: 250 g mascarpone van goede kwaliteit, 55 g suiker, 61 g eierdooiers, 6-8 lepels koekjes, bittere koffie, 3 g gemengde kruiden (koriander, kaneel, gember, steranijs, kruidnagel, nootmuskaat), tonkaboon, bittere cacao.

Voorbereiding: Doop de koekjes en laat ze uitlekken op absorberend papier. Klop de suiker en de dooiers in een koude kom gedurende 6 tot 7 minuten, tot het mengsel in volume is verdubbeld. Voeg de zeer koude mascarpone zonder vloeistof toe en klop snel tot de klontjes verdwijnen. Roer het kruidenmengsel erdoor. Monteer het dessert in een cirkel, afwisselend met een laag room en een laag koekjes, en zorg ervoor dat de lagen gelijkmatig zijn. Glad maken en bestrooien met bittere cacao, licht raspen met tonkaboon. Verwijder voorzichtig de cirkel en versier de bodem met kleine bolletjes mascarponecrème.

Deze recepten en getuigenissen laten zien hoe creativiteit en passie de deelnemers aan de Tiramisù World Cup 2025 drijven. Nu is het jouw beurt om ze te proberen en te genieten van een stukje Italiaanse dolce vita!

Lees het originele artikel over La Cucina Italiana

Vorig artikel NACHTSNACKS: WAT ETEN NUTRITIONISTEN VOOR HET SLAPEN?
Volgende artikelen PAUS FRANCIS: EEN GASTRONOMISCHE EERBETOON AAN EEN MAN VAN GELOOF, DELEN EN NEDERIGHEID

Laat een reactie achter

* Verplichte velden